3 Haziran 2015 Çarşamba

Uni test

Test odaklı yazılım geliştirme yapıyorsak (test-driven development), birim testleri sınıfın kendisinden önce yazmamız gerektiği için bu tarz tasarım detaylarını henüz işin başındayken doğru bir şekilde belirlemiş oluruz. Doğru biçimde birim test yazmak, yazılım bileşenlerini birbirlerine sıkı sıkıya bağlamamızı engelleyerek daha tasarım aşamasındayken daha kaliteli bir yazılım çıkarmamıza yardımcı olur. Özet olarak şunu söylemekte fayda var, bütün bileşenleri birbirinden bağımsız olarak test edilebilen yazılımlar, bakımı nispeten daha kolay olan ve kaliteli yazılımlardır. İşe birim testleri yazarak başlamak da bunu başarmamıza yardımcı olur.

Birim test yazmanın bir diğer büyük faydası da kodda iyileştirme yaparken (refactoring) ortaya çıkar. Hiçbir kod mükemmel değildir ve iyileştirme her zaman bir ihtiyaçtır. Ancak birçok yazılımcı çalışan sistemi bozmaktan korktuğu için iyileştirme yapmaz. Ancak kapsamlı birim testleriniz varsa, değişiklik yaptığınız sınıfın hala çalışıp çalışmadığını anlamak için birim testlerinizi kullanabilirsiniz. Daha önce birim testlerin hataları bulmak için kullanılmadığını söylemiş olsak da iyileştirme esnasında üzerinde çalıştığımız sınıfı bozup bozmadığımızı anlamak mümkün olabilir. Dolayısıyla birim test yazmak sadece kodu yazarken kaliteli yazmaya teşvik etmekle kalmaz, aynı zamanda ileride kodu iyileştirmemize de yardımcı olur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

.net 6 mapget kullanımı

 app.UseEndpoints(endpoints => {     endpoints.MapGet("/", async context =>     {         var response = JsonConvert.Seriali...